Woonwerkproject in een groene buurt Vlak bij de Torkonjestraat in Marke, op een terrein van 10.400 m2, realiseren we samen met Leiedal en Trans-Architecten Confluence, een uniek project waar ruimte is om te wonen, te werken en te ondernemen. Het project moet als sluitstuk van aanpalende grootschalige ontwikkelingen – waaronder de kmo-zone Decauville, woonzone De […]

Woonwerkproject in een groene buurt

Vlak bij de Torkonjestraat in Marke, op een terrein van 10.400 m2, realiseren we samen met Leiedal en Trans-Architecten Confluence, een uniek project waar ruimte is om te wonen, te werken en te ondernemen. Het project moet als sluitstuk van aanpalende grootschalige ontwikkelingen – waaronder de kmo-zone Decauville, woonzone De Prinse en het Decauvillepark – fungeren als knooppunt voor de buurt.

Wat dit project uniek maakt? In de eerste plaats de ligging in een krachtige, levendige buurt. Dankzij de vlotte bereikbaarheid, de verbinding naar gewestwegen en autosnelwegen, maar ook de nabijheid van het centrum en het station van Kortrijk geeft Confluence een nieuwe invulling aan centraal wonen. Maar de grootste troef van dit project is ongetwijfeld de mix van wonen, werken en ondernemen. Mét ruimte voor ontmoeting, ontspanning en verbinding. Residentiële woningen worden aangevuld met buurtondersteunende functies zoals een kinderdagverblijf, kantoorruimtes en horecavoorzieningen, die de kmo-zone Decauville, de woonzone De Prinse en het centrum van Marke verrijken.

Het project: voor gezinnen en ondernemers

Het project bestaat uit een met zorg gedimensioneerd perimetergebouw met zichtlocatie, 3 atelierwoningen waar starters of kleine ondernemers op het gelijkvloers hun activiteit kunnen uitoefenen en 9 traditionele woningen. Het kloppend hart is het centrale gebouw met een 30-tal appartementen, met binnen een ruime variatie aan handelszaken, werkruimte en een polyvalente zaal voor de buurt.

Dit gebouw heeft een hoefvormige omtrek en wordt opgetrokken rond een groen binnenplein en een overdekte stadskamer. De verschillende units, dus zowel de appartementen als de kantoor- en praktijkruimtes, bieden uitzicht op het bestaande publieke domein en inkijk in de intieme tuin aan de binnenkant.

Architecturale keuze

Het ontwerp draait om de ontmoeting tussen mensen. Een open binnentuin, met centraal trap- en liftgeheel verbindt de verschillende privatieve en gemeenschappelijke delen. Trans-Architecten koos voor een horizontaal perimetergebouw dat in de omgeving wordt ingepast en dat zorgt voor een nieuwe, inspirerende plek.

Door wonen en werken in één gebouw te combineren, oogt het design niet alleen aantrekkelijker, maar brengt het ook dynamiek en activiteit in de omgeving. Want ook voor ondernemers is Confluence een warmte thuis. Met focus op buurtondersteunende functies ontwikkelen we hier betaalbare werkruimtes in een levendige omgeving.

Aandacht voor wat was …

In het projectgebied staat een kleine boerenarbeiderswoning uit de 19de eeuw met een kenmerkend ‘Pestkruis’ op de zijpuntgevel. Omdat zowel de woning als het kruis beschermd zijn als monument zullen we ze in hun volle glorie herstellen en ook een nieuwe buurtondersteunende invulling geven.

En wat komen zal …

Daarnaast streven we naar een maximale flexibiliteit en circulariteit van de gebouwen. Niet alleen worden gezonde en duurzame materialen gebruikt, ook bekijken we alle mogelijkheden voor hernieuwbare energie, collectieve waterbuffering en regenwaterhergebruik. Uitgebreide studies hierover zijn lopende, mits de juiste afweging kunnen we de juiste keuzes maken.

17 mei 2022

CONFLUENCE VERANKERT WAARDEVOL ERFGOED

3 februari 2022

WONEN EN ONDERNEMEN IN EEN MULTIFUNCTIONEEL PROJECT

5 november 2021

OOK ONDERNEMERS KWAMEN KENNISMAKEN MET CONFLUENCE