Confluence is een uniek project met een duidelijke missie: tijdloos wonen en werken in een groen multifunctioneel project in Marke. Mét een knipoog naar het verleden. Zo wordt de kleine boerenarbeiderswoning in het projectgebied volledig in z’n glorie hersteld en wordt er met een horeca-invulling een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een historisch waardevol verhaal.

Eerherstel en respect voor historische waarde

De boerenarbeiderswoning dateert uit het tweede kwart van de 19de eeuw en vormde één van de zeldzame woningen in de straat. Dit landarbeidershuisje, gelegen naast de voormalige oude herberg De Prinse, had ooit zijn voordeur in de Kardinaalstraat en bepaalde daarmee de herkenbaarheid en de identiteit van de locatie. Het werd jarenlang ingenomen door het restaurant De Kleine Prins vooraleer de uitbaters naar het centrum van Marke trokken.

Opvallend is een 2 meter hoog Pestkruis dat de zijpuntgevel markeert. Dit is één van de vijf overgebleven stenen symbolen in de gemeente Marke dat een eigen verhaal vertelt over de grootste infectieziekte in Europa. Het oorspronkelijke kruis dateert van 1855-1856 tijdens de toen heersende cholera-epidemie, maar werd vernield in het begin van de 20ste eeuw. In 1920 is het geheel vervangen en werden zowel de woning als het kruis beschermd als monument.

Kop van Torkonjestraat

Confluence vormt het sluitstuk van het masterplan van het Decauvillepark, opgemaakt door Leiedal. Het project met een 30-tal appartementen, 9 woningen, 3 atelierwoningen en een 30-tal handelsruimtes voor buurtondersteunende functies, bevindt zich op de kop van het Decauvillepark, een groene corridor die het Preshoekbos en de parkzone rond het ontmoetingscentrum van Marke verbindt.

De naam Decauville verwijst naar het smalspoor dat er nog steeds ligt en op bepaalde plaatsen zichtbaar is. Het spoor bracht wagentjes vol ontgonnen klei van de kleiput (waar de kmo-zone zich bevindt) naar de pannenbakkerijen op de Pottelberg. Zowel het spoor als de wagentjes werden in de volksmond ‘Decauvilles’ genoemd, naar hun uitvinder Paul Decauville.

Evenwicht tussen behoud en vernieuwing

Toekomstgericht bouwen vanuit deze rijke geschiedenis gebeurt in Confluence door originele erfgoedelementen te bewaren en ze te integreren in de architectuur van het bruisende woonproject. Daarom zal Groep Huyzentruyt deze beschermde woningen wederopbouwen met aandacht voor hun sterke identiteit, comfort en duurzaamheid. Het pestkruis wordt gerestaureerd en, na de restauratiewerken aan het gebouw, terug op de oorspronkelijke plek geplaatst.

Heb je interesse om je eigen horecazaak uit te baten in dit onroerend erfgoed of zoek je nog een ruimte voor je kapperszaak, apotheek of een praktijk voor je (vrij) beroep? Confluence zoekt ondernemers, durvers, doeners zoals jij.

17 mei 2022

CONFLUENCE VERANKERT WAARDEVOL ERFGOED

3 februari 2022

WONEN EN ONDERNEMEN IN EEN MULTIFUNCTIONEEL PROJECT

5 november 2021

OOK ONDERNEMERS KWAMEN KENNISMAKEN MET CONFLUENCE